Salut,

n-am mai scris de mult despre COVID-19 și nu mi-era dor deloc.

Dar cazurile s-au înmulțit și la noi, și în toată lumea, iar variantele care circulă acum nu mai răspund atât de bine la vaccinurile făcute anterior (vezi aici: shorturl.at/ioFN2 perspectiva medicului de familie Raluca Zoițanu).

În plus, săptămâna trecută cineva foarte apropiat a făcut COVID (pentru prima dată) și efectiv nu mai știam unde te poți testa prin DSP și care mai sunt regulile de izolare.

Ca să aflu, am avut nevoie de trei ore, peste 10 telefoane la INSP și câteva DSP-uri și spitale din București, plus vreo 10 tab-uri deschise, pentru că trăim într-o lipsă cronică de informații, într-o lună pe care Ministerul Sănătății îndrăznește să o numească „Luna națională a informării despre bolile transmisibile. Gripa și vaccinarea împotriva gripei. SARS-CoV-2 și vaccinarea împotriva COVID-19” (shorturl.at/DI678).

Iată ce am aflat:

  • Dacă ai un test pozitiv, nu mai e obligatoriu să stai acasă 5 zile, dacă ești vaccinat (sau 7 – dacă nu), așa cum era până de curând. DSP București mi-a spus că e doar recomandat, în funcție de cum te simți și de câtă grijă vrei să ai de cei din jur (adaug eu).

  • Poți primi în continuare concediu medical plătit 100%, 5 zile, dar trebuie să faci un test la spital sau la un laborator, ca să fie înregistrat oficial. Dacă faci tu singur un test rapid acasă și e pozitiv, nu e suficient ca să iei concediu, trebuie această validare oficială prin registrul Corona Forms, pe care medicul tău de familie o primește automat.

  • În București, te poți testa la aceste spitale (shorturl.at/qwBWY) sau poți cere testare acasă prin DSP (shorturl.at/moyB0).

  • Și în SUA, și în Europa au fost aprobate 2 boostere pentru varianta care circulă acum, Omicron XBB.1.5, unul produs de Pfizer și unul de Moderna (shorturl.at/ltKUY). Administrarea lor a început în America și va începe curând și în Europa.

    În România nu știm dacă și când le vom avea, a spus ministrul Rafila (shorturl.at/wxEW9).

    Contractele sunt blocate din cauza milioanelor de doze pe care le-am primit, dar nu le-am folosit, și a celor pe care le comandasem, dar nu le mai primim și nici nu le mai plătim.

  • Chiar dacă nu avem cel mai nou vaccin, avem boosterul precedent, de la finalul lui 2022, și tot e important să te vaccinezi, pentru că îți scade riscul unei infecții severe, spun medicii (shorturl.at/gMQX5).

  • Și testele rapide existente sunt valabile pentru noua variantă de virus.

  • Teoretic, te mai poți vaccina la medicii de familie, dar puțini o fac, pentru că nu există cerere și pentru că, dacă nu folosesc cel puțin jumătate din dozele dintr-un flacon, trebuie să le plătească. (Ca idee, în toată țara, săptămâna trecută s-au vaccinat doar 38 de persoane - shorturl.at/nwz09.)

  • Te mai poți vaccina în continuare la unele spitale: shorturl.at/uwCMZ.

  • Din iunie, de când Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis (shorturl.at/nEFJ8) încetarea stării de risc epidemiologic și biologic generată de pandemie, nu mai există secții sau spitale dedicate COVID, și nici centre de evaluare (unde te duceai doar pentru un consult și tratament, fără internare), pentru că este considerată o boală infecțioasă obișnuită - shorturl.at/uyHS5. Deci te poți duce la orice spital, dacă ai COVID.

  • Deși nu am găsit nicăieri, negru pe alb, această legătură de cauzalitate, izolarea nu mai e obligatorie tot de la această hotărâre. Pe site, Ministerul Sănătății spune sec: „MS recomandă în continuare persoanelor care au semne și simptome asemănătoare infecției cu SARS-CoV-2 să se testeze, să se autoizoleze / să poarte mască și să solicite evaluarea stării de sănătate, mai ales dacă simptomatologia se înrăutățește și/sau dacă pacienții prezintă diverse comorbidități și au vârsta peste 65 de ani.”

Bine de știut:

  1. Simptomele sunt aceleași ca într-o infecție respiratorie, deci nu ai cum să știi că ai COVID-19 decât dacă te testezi (shorturl.at/ghiO9). Să nu uităm că urmează să apară gripa și virusul respirator sincițial (acel „RSV” despre care ai citit/auzit) și nu e exclus să ne procopsim cu toate.

  2. Chiar dacă nu ai făcut long COVID (shorturl.at/qAZ15) după prima îmbolnăvire, nu e exclus să faci la reinfectare (shorturl.at/fvCL3).

  3. Un caz de COVID este considerat infecțios cu 2 zile înaintea debutului și încă 7 după debut, explică Institutul Național de Sănătate Publică (shorturl.at/abfPX).

  4. Chiar dacă nu sunt foarte grave, cazurile sunt multe. Săptămâna trecută au fost peste 11.200, cu 56% mai multe decât în săptămâna anterioară (shorturl.at/iBPY7). 63 de persoane (dintre care 40 erau nevaccinate) erau la ATI. 18 au murit - shorturl.at/klD35.

  5. Dacă ai simptome, vorbește cu medicul de familie pentru testare și tratament.

Nu vreau să vă panichez cu informațiile astea, dar eu, una, aveam nevoie de un update.

Eu am reușit să nu fac COVID până acum, pentru că m-am ferit mereu de spații închise, iar la mască în transportul în comun, avion și cinema nu am renunțat niciun moment, chiar dacă eram singura ciudată care o purta. Și a funcționat.

Weekend fără infecții respiratorii să aveți! Ne citim săptămâna viitoare, la ediția obișnuită.

Sorana

===

*colaj de Oana Barbonie, pentru DOR

*dacă ceea ce scriu îți e de ajutor și vrei să-mi susții munca, există 3 variante de abonamente cu plată. Mergi pe homepage-ul sorana.substack.com ca să vezi opțiunile.

13 Likes
1 Reply
1 Restack
2:45 PM
Sep 21, 2023