Vlaams Belang wil asielinstroom inperken met "Ikea-plan", meubelketen IKEA wil niet dat partij merk en huisstijl gebruikt

Om de instroom van asielzoekers terug te schroeven, heeft Vlaams Belang een pakket met vijftien maatregelen uitgewerkt. Volgens de radicaal rechtse partij blijft ze met haar voorstellen perfect binnen het Europees kader. Ze haalde voor haar "Ikea-plan" - "Immigratie Kan Echt Anders" - de mosterd in Zweden. Meubelketen IKEA reageert misnoegd en wil dat de partij niet langer het merk en de huisstijl gebruikt.

Terwijl de groenen een spreidingsplan voor asielzoekers voorstellen, wil Vlaams Belang net fors ingrijpen in de instroom. "Een spreidingsplan is niet de juiste oplossing", vond partijvoorzitter Tom Van Grieken op een al langer geplande persconferentie. "We worden geconfronteerd met een dijkbreuk. Een spreidingsplan komt erop neer dat we het water verdelen zodat iedereen evenveel water in de kelder heeft. Dat lost het probleem niet op."

Voor die oplossing kijkt hij richting Zweden. De nieuwe regering wil daar de immigratieregels verstrengen. Vlaams Belang vertaalde een aantal van de plannen naar "vijftien bouwpakketten waarmee de regering onmiddellijk aan de slag kan gaan", aldus Van Grieken. Een aantal van die maatregelen gaan minder ver dan wat de partij zelf voorstaat, maar ze zijn volgens de voorzitter wel direct uitvoerbaar.

Gezinshereniging beperken

Zo stelt het plan voor de mogelijkheden voor gezinshereniging serieus in te krimpen tot de (huwelijks)partner en minderjarige kinderen. Grootouders en kleinkinderen zouden dus worden uitgesloten. Kosteloze rechtsbijstand en de gratis juridische vertegenwoordiging moeten voor Vlaams Belang tot een minimum worden beperkt, de beroepstermijn voor de asielprocedure moet fors naar omlaag en de lijst van veilige landen moet langer worden.

Andere ingrepen slaan op het uitlezen van gsm's en laptops van asielzoekers, de mogelijkheid tot het betreden van de woning, voorwaarden koppelen aan ontwikkelingshulp en het aanscherpen van de voorwaarden om de Belgische nationaliteit te krijgen. Dat laatste gaat over tien jaar wettelijk verblijf, een loyauteitsverklaring en slagen in een burgerschapsproef. 

Je moet kunnen zeggen dat het draagvlak van een samenleving is bereikt

Tom Van Grieken, voorzitter Vlaams Belang

Tot slot wil Vlaams Belang dat de sociale bijstand voor mensen met subsidiaire bescherming tot een minimum wordt beperkt. "Staatssecretaris Nicole de Moor zegt dat ze er bijna van achterover valt dat Portugal maar dertig aanvragen per week kent, maar dan is ze stekeblind voor onze gulle sociale zekerheid", aldus Van Grieken.

Hij gelooft dat enkele van die maatregelen doorvoeren, of ze zelfs nog maar aankondigen, ons land minder aantrekkelijk zou maken en al een afschrikeffect zou hebben op de toestroom. "Op een bepaald moment moet je kunnen zeggen: 'vol is vol'", vindt Van Grieken. "Je moet kunnen zeggen dat het draagvlak in een samenleving is bereikt." Hij maakt daarbij de vergelijking met push-backs. "Het mag allemaal niet, tot wanneer het gebeurt."

We willen niet dat ons merk zo wordt gebruikt

Woordvoerder IKEA

Huisstijl

IKEA Belgium is niet blij dat Vlaams Belang zijn merk en huisstijl gebruikt voor het plan van de partij voor een verstrenging van het migratiebeleid. De meubelketen heeft de radicaal rechtse partij gevraagd daar onmiddellijk mee te stoppen en bekijkt of eventuele verdere stappen nodig zijn. Dat zegt een woordvoerder.

"We zijn ontdaan dat ons recht op ons merk en onze huisstijl geschonden wordt", klinkt het. "Wij proberen een politiek neutrale positie in te nemen en willen niet dat ons merk wordt gebruikt op een manier die doet denken dat we ergens achter staan, terwijl dat niet zo is."

Meest gelezen