© Mountain Maps
Author profile picture

About Mountain Maps

  • Founders: Denny Calovi, Mattia Fravezzi, Renato Nerini, Paolo Rota, Antonio Sciarretta
  • Founded in: 2021
  • Employees: 7
  • Money raised: €120.000
  • Ultimate goal: Making mountains enjoyable and accessible to everyone.

“Ik woon in Trentino Alto Dige, een bergketen in Italië. Wanneer mijn vrienden mij wilden bezoeken, was ik altijd uren bezig met het checken van bergroutes voor onze wandelingen. Ik wilde mezelf niet voor schut zetten door te verdwalen. Op een gegeven moment realiseerde ik me dat je daar normaal Google Maps voor gebruikt. Maar dat werkt niet als je gaat wandelen of skiën in de bergen,” vertelt Denny Calovi, CEO van Mountain Maps.

Calovi, geboren en getogen op de hellingen van de Italiaanse Dolomieten, ontwikkelde daarom zelf een app om gemakkelijker de weg te vinden in de bergen. Gebruikers kunnen gepersonaliseerde routes maken en tijdens een tocht het apparaat gebruiken voor navigatie. Daardoor verdwalen mensen minder snel als ze in een onbekende omgeving gaan wandelen. Volgens onderzoek van Mountain Maps verdwaalt namelijk één op de twee bezoekers in de bergen, en weet één op de drie niet zeker welke route hij moet nemen. In deze aflevering van start-up of the day legt Calovi uit hoe zijn bedrijf een tocht naar de bergen voor iedereen aangenamer maakt.

Wat kan die app allemaal?

“Allereerst is de app gratis. Hij werkt ook volledig offline. Op dit moment heeft de app drie gebruiksmogelijkheden: skiën, wandelen en wandelen met stoeltjesliften. In de zomer komt er ook een mogelijkheid voor fietsers bij.

Wat betreft de skimodus is het mogelijk om skipistes te filteren op basis van hun classificatie – blauw, rood en zwart indien van toepassing. In het komende voorjaar zullen we ook meer filters toevoegen aan de wandelmodus – zoals toegang met een kinderwagen, bodemtype, en de mogelijkheid om de via ferrata routes uit te filteren.

Verder heeft de app nu twee soorten kaarten, een voor het winterseizoen en een voor de zomer. De eerste geeft meer relevantie aan skipistes en skiliften, terwijl de tweede meer wandelpaden presenteert. De kaarten bestrijken alle Italiaanse skibestemmingen. Oostenrijkse, Franse en Zwitserse kaarten komen binnenkort ook.”

Hoe verwerkt de app gebruikerservaringen?

“We verzamelen gegevens van gebruikers, zoals welke routes ze kiezen en hoeveel tijd ze nodig hebben om ze te voltooien. We verzamelen gegevens zoals leeftijd en uitrusting, om de aanpassing van routes te verbeteren, en lanceren een index om routes te classificeren op basis van hun moeilijkheidsgraad. Al deze gegevens helpen om gebruikers de beste routes voor te stellen, afhankelijk van hun eerdere routes.”

Hebben toeristische organisaties er ook wat aan?

“We werken al samen met enkele bestemmingen die ons helpen onze app te promoten. Op basis van de gegevens die we verzamelen, kunnen zij toeristische aanbiedingen creëren die beter passen bij alle soorten bezoekers. Daarnaast kunnen deze organisaties specifieke evenementen en plaatsen promoten.”

Mountain Maps’ team – © Mountain Maps

Welke mogelijkheden krijgt de app verder nog?

“Een andere functie die we van plan zijn te introduceren is de mogelijkheid om een route te plannen via de app en deze op te slaan voor later. In de toekomst zijn we van plan een premium versie van de app uit te brengen, met extra functies zoals het vermijden van wachttijen voor skiliften.”

Komt er ook een noodknop op?

“We zijn in gesprek met de reddingsorganisaties van Trentino, om te begrijpen hoe we het kunnen implementeren. Het is een gevoelig onderwerp, omdat het alleen in noodgevallen gebruikt moet worden. Een manier zou kunnen zijn om het in bepaalde gebieden beschikbaar te stellen, maar daar werken we nog aan.”

Wat wordt de volgende stap?

“In de komende zes maanden verwachten we onze eerste financieringsronde af te ronden. Tegen het einde van de zomer willen we nieuwe partnerschapsovereenkomsten sluiten. Dit zou zowel helpen om de app te promoten als om ons model verder te valideren. Het doel is om binnen een paar jaar in de hele Alpen aanwezig te zijn.

“Als bedrijf geloven wij sterk in het idee om partnerschappen aan te gaan met toeristische bestemmingen. Het belangrijkste is dat we geloven dat er geen ander middel is om het probleem op te lossen zoals wij dat doen. De gemiddelde toerist zoekt eenvoudige routeinformatie, zodat hij vooral van de bergen kan genieten.”