G4Media.ro

Prăbușirea dramatică a natalității în Croația duce la penurie alarmantă de forță…

Sursa foto: Pixabay

Prăbușirea dramatică a natalității în Croația duce la penurie alarmantă de forță de muncă și nevoia de import de muncitori

Analiză a publicației croate TPORTAL, preluată de Rador Radio România:

Din aproximativ 200 de milioane de gospodării familiale din Uniunea Europeană, doar sub un sfert dintre acestea (24,3 la sută) au copii în componența lor. În același timp, 12,1 la sută dintre gospodării au un copil, 9,3 la sută doi copii și doar trei la sută dintre gospodării au trei sau mai mulți copii.

Numărul gospodăriilor europene a crescut cu 6,9 la sută în ultimii zece ani, apropiindu-se de cifra de anul trecut de 200 de milioane. În aceeași perioadă, procentul gospodăriilor cu cel puțin un copil a scăzut cu 2,4 puncte procentuale.

Cea mai mare pondere a gospodăriilor cu copii a fost înregistrată în Slovacia (33,9 la sută), Irlanda (32,2 la sută) și Cipru (30,6 la sută), iar cea mai mică în Finlanda (18,4 la sută), Germania (20,1 la sută) și Țările de Jos (21,8 la sută). .

Dintre gospodăriile cu copii, aproape jumătate (49,50 la sută) au un copil, în timp ce 38,1 la sută au doi copii, iar 12,4 la sută au trei sau mai mulți copii.

Gospodăriile cu un singur copil sunt cele mai reprezentate în toate țările UE, cu excepția Țărilor de Jos, unde cele cu doi copii sunt într-un procent mai mare. Dintre gospodăriile cu copii, Portugalia, Bulgaria, România, Malta, Lituania, Letonia, Italia, Spania și Ungaria au mai mult de jumătate dintre cele cu un copil. Dintre gospodăriile cu copii, cele cu trei sau mai mulți copii sunt cele mai rare din toate țările UE. Cele mai multe astfel de gospodării sunt situate în Irlanda (22,3 la sută), Suedia (21,2 la sută) și Finlanda (19 la sută), iar cele mai puține în Portugalia (6,3 la sută), Bulgaria (6,5 la sută) și Italia (7,4 la sută).

Trei sferturi din gospodăriile din Croația nu au copii

Potrivit datelor Eurostat, Croația are 1,49 milioane de gospodării, dintre care aproape trei sferturi (sau 1,1 milioane) nu au copii. În gospodăriile cu copii predomină cele cu un singur copil cu o pondere de 44,7 la sută. Ceva mai puțin de 40 la sută din gospodăriile cu copii au doi copii și doar 15,9 la sută au trei sau mai mulți.

Datele privind componența gospodăriilor din Croația, precum și din majoritatea celorlalte țări europene, confirmă tendințele demografice nefavorabile prezente de mulți ani.

Datele privind tendințele natalității din ultimii ani provoacă îngrijorare și mai mare. S-a anunțat recent că doar 33.883 de copii s-au născut în Croația anul trecut, cei mai puțini din ultimii 100 de ani. În același timp, 56.979 de oameni au murit, ceea ce înseamnă că populația Croației a scăzut în mod natural doar anul trecut cât populația unui oraș de dimensiunea Vukovarului.

Penurie alarmantă de forță de muncă

Niciun județ din Croația nu a înregistrat un număr mai mare de nașteri decât numărul de decese, iar în șapte dintre ele numărul deceselor a fost de cel puțin două ori mai mare decât numărul de nașteri. Cei mai slabi indicatori sunt pentru Lika-Senjska, cel mai îmbătrânit județ, unde indicele vital a fost de 40 în 2022, ceea ce înseamnă că la fiecare 100 de persoane care au murit, s-au născut doar 40 de copii.

Pentru a avea o creștere naturală pozitivă, indicele vital trebuie să fie mai mare de 100. Niciun județ nu are un astfel de indice, iar cele mai apropiate de acesta sunt județele Zagreb și Međimurje, unde indicele vital a fost de 71.

Tendințele demografice nefavorabile au dus deja la o penurie alarmantă a forței de muncă în aproape toate zonele, iar experții avertizează că această problemă va deveni mai răspândită în viitor. În analizele sale recente, economistul șef al HUP (Asociația Patronatului Croat), Hrvoje Stojić, a evidențiat tendințele demografice nefavorabile drept principala amenințare pentru creșterea economică pe termen mediu.

Conform previziunilor sale, Croația are în prezent nevoie de cel puțin 200.000 de lucrători străini pentru a satisface cerințele de pe piața muncii. (Traducerea: Ruxandra Lambru)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează