Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppsala

Verkligheten bakom bråket om otryggheten i Uppsala

Centrala Uppsala beskrivs som ett riskområde för flickor som ofredas sexuellt av gäng med unga män och pojkar, ofta nyanlända.

Upsala Nya Tidning skildrar otryggheten i en artikelserie – och Ebba Busch Thor hakar på med ett debattinlägg om läget i sin hemstad.

KD-ledaren får kritik för sin artikel, men polis på fältet bekräftar uppgifterna om gäng som trakasserar unga kvinnor.

Känslan av trygghet rasar snabbt i Uppsala.
Foto: Shutterstock

Emelie, 14, har alltid löparskor på sig när hon går ut hemma i Uppsala. Detta för att kunna springa snabbare om hon blir attackerad.

Hon berättar för Upsala Nya Tidnings reporter Elin Sandow om hur hon plötsligt blev omringad av ett stort pojkgäng på Stora torget när hon skulle ta bussen hem.

– Jag satte mig på en bänk och strax kom det killar och satte sig bredvid mig på bägge sidorna. Sen kom fler killar och ställde sig framför mig. De började ta på mitt hår och mina ben och sa saker till mig som jag inte förstod, säger Emelie, som inte vågar framträda med sitt riktiga namn, till UNT.

– Jag blev så himla rädd och sa till dem en massa gånger att sluta, men de lyssnade inte … Allt är så hemskt. Det här är så fel. Jag vill kunna vara ute och känna mig trygg, säger hon.

I dag uppger bara 19 procent flickorna på gymnasiet att de känner sig trygga i Uppsalas innerstad.
Foto: Shutterstock

Undviker att gå ut

Emelie säger att hon och hennes kompisar känner sig otrygga. Att de undviker att gå ut av rädsla för att bli antastade av gäng som tafsar och slänger sexuella kommentarer efter dem.

Upsala Nya Tidning skildrar i fem artiklar den nya verkligheten i staden. Tidningen intervjuar unga flickor och pojkar, poliser, socialarbetare och politiker – och den hänvisar till en undersökning från Region Uppsala som visar att känslan av trygghet rasar snabbt i Uppsala. I dag uppger bara 19 procent av flickorna på gymnasiet att de känner sig trygga i innerstaden, 2013 var siffran 45 procent.

Uppsalabon Ebba Busch Thor, född och uppvuxen i staden, tog UNT:s artikelserie till utgångspunkt för en debattartikel i Aftonbladet inför Internationella kvinnodagen.

KD-ledaren Ebba Busch Thor skrev en debattartikel om situationen i hemstaden.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

”Kvinnans människovärde underordnas”

”Framförallt måste frågan om kvinnors otrygghet hanteras – och den är akut. I min egen hemstad Uppsala känner sig fyra av fem gymnasietjejer rädda ute på stan. Rädslan beror i hög grad på trakasserier från kringströvande grupper av unga män, ofta nyanlända från delar av världen där kvinnor inte förväntas röra sig fritt”, skriver KD-ledaren och fortsätter:

”Situationen har förvärrats så mycket och så snabbt att kommunens ungdomsjour har tvingats uppmana flickor att inte röra sig ute ensamma, ens på dagen. Det innebär att kvinnans människovärde underordnas mannens. Hon ska stanna hemma eller eskorteras, för att han inte kan hantera sina drifter.”

Ebba Busch Thor får politisk kritik av meningsmotståndare för sin artikel, som handlar om hennes syn på feminism i allmänhet, men också av socialtjänsten och ungdomsjouren i Uppsala kommun som hävdar att ”citat plockats ur sitt sammanhang”. Kommuntjänstemännen säger att man inte gett allmänna råd till flickor att inte röra sig ensamma i staden på dagtid, vilket KD-ledaren skriver.

”Stämmer absolut inte”

– Det stämmer absolut inte. Vi har verkligen inte gått ut med någon rekommendation till tjejer att inte gå själva på stan. Det handlar om en misstolkning som spridits om hur vi jobbar, säger Hilde Wiberg, chef för ungdomsjouren i Uppsala, till Aftonbladet.

Expressen sökte Hilde Wiberg, men fick i stället tala med Kerstin Karlsson, avdelningschef på socialförvaltningens insatser för barn och ungdom i Uppsala, som säger:

– Ebba Busch Thor skriver att våra fältarbetare säger till flickor att de inte ska röra sig ute själva på dagtid. Det är fel, däremot ska man tänka sig för vad man gör på andra tider. Uttalandet gäller inte alla flickor. Det är annat om man svarar en flicka som känner sig otrygg att hon inte ska gå hem ensam.

Kerstin Karlsson, avdelningschef på socialförvaltningen i Uppsala.
Foto: Stewen Quigley/Uppsala kommun

Johan Ingerö, policyansvarig i Kristdemokraternas partiledarstab, säger att Ebba Busch Thors uppgifter överensstämmer med vad som står i UNT:s artiklar. Tidningen citerar bland andra Hilde Wiberg, chef för ungdomsjouren, som säger:

”Vi brukar uppmana tjejer som känner sig otrygga att fundera på vad de behöver göra för att känna sig tryggare, till exempel att inte gå själva, att se till att de blir hämtade och annat som gör att de kan minska känslan av otrygghet.”

Hon får frågan ”Unga tjejer bör alltså inte gå ensamma på stan heller på dagen?” och svarar:

”I alla fall inte om man känner sig otrygg. Det finns även många pojkar som är rädda för att bli rånade eller utsatta sexuellt.”

Johan Ingerö på KD säger att det är en ”semantisk diskussion”.

– Ungdomsjourens verksamhetschef säger enligt tidningen att de brukar uppmana tjejer att inte gå ut själva. Det är att lägga ansvaret på tjejerna, en variant på att säga att de inte ska klä sig utmanande. Då accepterar man att unga kvinnor ses som villebråd, säger han.

Johan Ingerö, policyansvarig i Kristdemokraternas partiledarstab.

Poliskommissarie bekräftar

Ebba Busch Thor har också anklagats för att komma med osanna uppgifter om att gängen främst skulle bestå av nyanlända – vilket är information som ges i flera intervjuer i UNT:s artiklar. De anklagelserna grundas på att Uppsalapolisens presstalesperson Lisa Sannervik har sagt till media att hon inte kan kommentera gängmedlemmarnas bakgrund.

– Det har varit indikationer på att man upplever city som otryggt. Gängen är en del av problematiken. Vi för ingen logg över varifrån de individer kommer som anmäls till oss, säger hon.

Men poliskommissarie Daniel Larsson, som har lång erfarenhet av att på fältet bekämpa gängkriminalitet i Uppsala, säger att ”det stora flertalet är olika grupper av nyanlända som står i grupper och ofredar”. Han understryker att det sexuella ofredandet är en liten del i ett större kriminellt sammanhang med bland annat narkotikahandel och stölder.

”Tafsar och tar på rumpan”

– Unga ensamma män som står i grupper har förändrat gatubilden markant i Uppsala. Unga män utan sysselsättning. De antastar tjejer. Tafsar, visslar, tar på rumpan och ger kommentarer man inte bett om, säger Daniel Larsson, chef för yttre befälen i Uppsala polisområde.

– Det handlar också om narkotikahantering och stölder av märkesjackor. Ungdomarna hamnar längst ned i hierarkin i de kriminella förortsgängen. De hamnar i klorna på dem, de talar ofta samma språk, säger han.

Polisen har de senaste månaderna gjort insatser för att ”trycka tillbaka gängen”, enligt Daniel Larsson som säger att man också har stor hjälp av de kommunala ordningsvakterna i innerstaden.

UNT:s reporter Elin Sandow är nöjd med att hennes artikelserie ger upphov till politisk debatt, både i Uppsala och på riksplanet.

– Det är bra att politiker engagerar sig, de har ett stort ansvar att lösa problem i samhället. Många unga tjejer vittnar om att de känner sig otrygga. Jag blir väldigt berörd av vad de säger, den vardag de beskriver är oacceptabel, säger hon.

”En stark varningssignal”

De styrande i Uppsala kommun tar allvarligt både på uppgifterna i UNT och på de undersökningar som visar att känslan av otrygghet ökat drastiskt i staden under senare år. Kommunalrådet Erik Pelling (S), högsta ansvarig för trygghetsfrågor i kommunen, säger att han ser flickornas vittnesmål i tidningen som ”en stark varningssignal”. Och han säger att han delar uppfattningen att gängen består av nyanlända.

– Sextrakasserier finns i hela samhället, men här är en grupp där vi kanske behöver jobba på ett annorlunda sätt. Det är inget att sopa under mattan, vi måste bara hitta sätt att komma åt problemet, säger Erik Pelling till UNT.  

– Det är möjligt att vi till exempel behöver utveckla kurserna om normer för de som kommer till Sverige. Fler förebyggande insatser i skolan … Jag tror att det är en kombination av flera saker. Bristande integration, att många fått med sig en ryggsäck av normer och tankesätt som inte är förenliga med svenska värderingar kring jämställdhet och också en ansträngd situation för polisen, säger han till tidningen.

Erik Pelling (S), kommunalråd i Uppsala kommun.
Foto: Göran Ekeberg/Uppsala kommun

Fler utsatta för sexbrott

Enligt Brås nationella trygghetsundersökning (NTU) uppger 10,7 procent av kvinnorna i landet att de utsatts för sexualbrott 2017. Fem år tidigare, 2012, var siffran 2,7 procent.

Bland 16–24-åringar utsattes 34 procent för sexualbrott 2017.

Uppsala län har enligt NTU högst andel av befolkningen som utsatts för sexbrott. I kategorin sexbrott ingår allt från kränkande kommentarer till grov våldtäkt.

Också antalet anmälda sexbrott har ökat sedan 2012, men inte i samma takt som utsattheten enligt NTU:s siffror. Under 2018 minskade antalet anmälningar i Uppsala jämfört med 2017.

Källa: Upsala Nya Tidning

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.