Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stefan Löfven

Glöm aldrig att din elräkning är deras fel

Den förra regeringen gör allt för att skylla nedläggningen av kärnkraften på marknaden. 

Men Sverige lyckats gå från världens främsta till Europas sämsta effektläge på bara några år är en bragd av vanskötsel av vänsterregeringen, skriver Henrik Jönsson. 

Ann-Catrin Dahlbom, el-expert Elskling, berättar i DiTV om hur elpriset kan förändras när Oskarshamns kärnkraftverk stänger reaktor 3 för reparation i nio dagar.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Dessa framtvingade kärnkraftsnedstängningar berövar Sverige på ungefär 20 terawattimmar årligen – en energimängd som motsvarar två hela Skåne, skriver Henrik Jönsson.
Foto: JENS CHRISTIAN
Tidigare klimatminister Åsa Romson (MP) och tidigare statsminister Stefan Löfven (S).
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

DEBATT. Två politiskt självförvållade stormar drabbar just nu Sverige. Den första gäller kombinationen av arktisk kyla, skenande elpriser och nedlagda kärnreaktorer. Den andra gäller den forna vänsterregeringens allt mer desperata försök att frisvära sig från ansvaret för den uppkomna situationen.

Min nyhetsapp plingar till med budskapet ”snö och arktisk kyla kopplar grepp om Sverige: för med sig stillastående luft. Blir utmaning för vindkraften”. Sveriges Television rapporterar nervöst att reaktorn Ringhals 4 kommer att vara ur drift längre än beräknat, och nu kopplas även reaktorn Oskarshamn 3 bort för reparationsarbete.

Reaktorn Oskarshamn 3.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Inget av detta hade varit ett problem för Sveriges en gång världsunikt robusta energisystem, men efter åratal av ideologiskt kärnkraftsmotstånd och reaktornedstängningar innebär den rådande situationen att endast en enda reaktor söder om Stockholm nu är i drift. Enligt den europeiska stamnätsorganisationen ENTSO-E innebär detta att södra Sverige nu har det sämsta effektläget i hela Europa.

Bragd av vanskötsel

Att Sverige lyckats med konststycket att gå från världens främsta till Europas sämsta effektläge på bara några korta år får närmast sägas vara en bragd av vanskötsel – och ansvaret vilar ofrånkomligen på den forna vänsterregeringen som under åtta års tid bedrivit en aktivt kärnkraftsfientlig energipolitik.

Efter valet 2014 var Socialdemokraterna beroende av Miljöpartiet för att kunna bilda regering, och i utbyte mot regeringsmakten lovade man därför att hörsamma MP:s krav på att lägga ned kärnreaktorer. Denna ideologiskt motiverade utfasning av kärnkraften varken kunde eller ville regeringspartierna genomföra göra genom direkta politiska beslut. Strategin var i stället att försämra förutsättningarna för kärnkraften så mycket att dess ägare självständigt skulle tvingas lägga ned den.

När vi fryser, när vi avstår en dusch och när vi betalar våra elräkningar – då är det faktiskt deras fel på riktigt.

En månad efter att den nya regeringen tillträtt stoppades Vattenfalls planer att bygga nya reaktorer i Ringhals. Dåvarande klimatminister Åsa Romson kommunicerade även att man ämnade genomdriva nedstängningar av existerande kärnkraft utan att ”aktivt stänga några kärnkraftsreaktorer. Men högre avgifter och ökade säkerhetskrav kommer att leda till att kärnkraftverk stängs ändå”. 

2014 skärptes säkerhetskraven för kärnkraftsreaktorer drastiskt, och 2015 år genomdrev regeringen en kraftig höjning av effektskatten, riktad specifikt mot kärnkraften. Detta resulterade i nedstängningsbeslut för Oskarshamn reaktor 1 och 2 samt Ringhals reaktor 1 och 2 – vilket Vattenfalls vd, Magnus Hall, kommenterade med orden ”att utan den särskilda skatt som drabbar kärnkraft, effektskatten, så hade det affärsmässiga beslutet blivit ett annat”. 

Dessa åtgärder drev sammantaget alltså fram en situation där Vattenfall tvingades beskriva kärnkraften som ”olönsam” och att reaktorerna därför stängdes ner av ”marknadsmässiga skäl”.

Retorisk sköld

Detta blir hädanefter regeringens retoriska sköld mot allt ansvarsutkrävande för kärnkraftsnedläggningarna: ”Det är inte vi som lägger ner kärnkraften, utan marknaden.”

Dessa framtvingade kärnkraftsnedstängningar berövar Sverige på ungefär 20 terawattimmar årligen – en energimängd som motsvarar två hela Skåne. Vänsterregeringens föreställning är att bortfallet ska ersättas med vindkraft – som ännu inte finns. Så sent som i sitt linjetal 2021 skrattade tillträdande statsminister Magdalena Andersson ut kärnkraften med orden: ”Och självklart ska vi snabba på elektrifieringen. Men inte med ny kärnkraft. För den är för dyr. Ännu högre elpriser, någon?”

Betydande problem

I eftertankens kranka ljus visar sig vindkraften dock vara behäftad med betydande problem. Dess oplanerbarhet gör energisystemet instabilt och leder till att elpriset börjar svaja kraftigt upp och ner beroende på om det blåser eller är vindstilla. 

Anslutningsavgifterna visar sig vara högre än väntat och kräver subventioner för att kunna attrahera byggentreprenörer. Och värst av allt: folk visar sig inte vilja ha vindkraft där de själva bor, vilket leder till att en majoritet av vindkraftsplanerna nekas tillstånd.

Vindkraftverk på Gotland.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

I samband med Ukrainakriget försätts så hela Europa i en akut energikris och importpriserna skjuter i höjden. Vänsterregeringen är naturligtvis inte ansvarig för denna situation, men Sveriges exponering mot kontinentens elpriser är ett direkt resultat av att man avvecklat det inhemska energisystemets marginaler.

Teknokratiska krumbukter

När så två reaktorer på ett helt normalt sätt kräver underhåll vintertid och Europa inte har el att sälja oss, då spelar det inte längre någon roll om man slår ifrån sig situationen som ”Putinpriser” eller ”marknadens fel” – för det är ändå Sveriges hushåll och företag som nu står inför det isande faktum att vi kanske faktiskt måste stänga ner delar av landet. På riktigt.

Oaktat vilka teknokratiska krumbukter den forna vänsterregeringens företrädare nu tar till för att försöka undfly ansvarsutkrävande, så är svaret för Sveriges medborgare allt tydligare. 

När vi fryser, när vi avstår en dusch och när vi betalar våra elräkningar – då är det faktiskt deras fel på riktigt.

Av Henrik Jönsson

Frihetlig debattör, youtuber och författare

Experten: Ringhals-stoppet kan ge högre elpriser

I slutet av september meddelade Vattenfall att Ringhals 4 skulle stängas ner fram till 31 januari på grund av en skada i anläggningens tryckhållare.