Ninel Peia (fost deputat PSD)
,,Adică Protecția Copilului din România îți va lua copilul dacă nu vrei să-l vaccinezi, dacă lipsește de la școală sau vrea să își schimbe sexul și tu nu ești de acord”
Fals
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 25.04.2023
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 18 aprilie, Președintele Partidului Neamul Românesc, Ninel Peia,  a publicat un filmuleț pe conturile sale publice de Tik Tok, distribuit apoi pe Instagram și Facebook în care afirmă:

,,Salutare natiune, PNL- iștii, PSD-iștii, USR-iștii  si UMDR-iștii au votat în Senatul României legea ,,Barnevernet” în variantă românească . Mai țineți minte cazurile familiilor românești Bodnariu din Norvegia? Hurdui din Germania si Simicală din Finlanda? Adică Protecția Copilului din România îți va lua copilul dacă nu vrei să-l vaccinezi, dacă lipsește de la școală sau vrea să își schimbe sexul  și tu nu ești de acord. Când vei descoperi că onestitatea devine un sacrificiu de sine vei știi cine sunt trădătorii din această țară. Votul tău contează. Numele meu este, Peia, Ninel Peia.” 

Ce verificăm?

Ce s-a votat în Senat referitor la protecția copilului.

Verificare

Legea ,,Barnevernet” face referire la Serviciile norvegiene de protecție a copilului. Ceea ce numește Ninel Peia  legea „Barnevernet”  este, de fapt încă un proiect legislativ, respectiv Proiectul de Lege privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie – PL-x nr. 145/2023 care modifică Anexa 2 de la actuala Hotărâre nr.691/2015  (anexă care prezintă Metodologia de lucru privind colaborarea dintre DGASPC și serviciile publice de asistență socială). 

Proiectul nu a devenit încă lege.  

Anexa 2 a Hotărârii de Guvern nr. 691/2015 reprezintă metodologia de lucru privind colaborarea dintre DGASPC și protecția copilului și serviciile publice de asistență socială. Articolul 5 din lege prevede la punctul 3.

,,(3) În funcţie de starea de sănătate a membrilor săi, copilul poate fi în situaţie de risc în familia care se ocupă de creşterea şi îngrijirea lui dacă:

  1. a) familia are unul sau mai mulţi membri cu boli cronice şi transmisibile;
  2. b) familia are unul sau mai mulţi membri care nu sunt înscrişi pe lista unui medic de familie;
  3. c) există o gravidă care nu este înscrisă pe lista unui medic de familie;
  4. d) familia are sugar care nu este înscris pe lista unui medic de familie;
  5. e) familia are unul sau mai mulţi copii care nu sunt înscrişi pe lista unui medic de familie;
  6. f) familia are unul sau mai mulţi copii care nu sunt vaccinaţi.” 

În același plan legislativ este scris la Articolul 7 că ,,(1) Dacă în urma evaluării unui copil și a familiei acestuia, serviciul public de asistență socială constată că acesta se află în cel puțin o situație de vulnerabilitate prezentată la art. 5 se întocmește planul de servicii.

Nu există în prezenta lege niciun articol sau alineat care să susțină că dacă copilul/copiii prezintă caracteriticile disforiei de gen (nesiguranță legată de identitatea de gen sau orientarea sexuală) va fi separat de părinți. 

Cât despre informația că ,,dacă lipsește de la școală” copilul va fi separat de cadrul familial – este falsă. Conform legii, în cazul în care părinții nu și-au înscris copilul/copiii într-o formă de învățământ sau aceștia  nu frecventează cursurile deloc.

Copiii ar putea fi separați de părinții analfabeți sau condamnați la închisoare.  România Europa Liberă explică pe larg situațiile în care o familie este considerată vulnerabilă. 

În cadrul aceluiași proiect apare Observatorul Național al Copiilor, o platformă prin intermediul căreia vor fi „identificaţi şi înregistraţi toţi copiii aflaţi în situaţie de risc de separare de familie”, notează România Europa Liberă. 

În același context, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a publicat un comunicat de avertizare pe date de 17 aprilie 2023, intitulat ,,Atenție! Prin legea prevenirii separării copilului de familie statul român nu ia copiii din familii, ci le ajută pe acestea să-i crească!”. 

Așadar, acest proiect de lege vine în sprijinul unei familii cu un cadru sănătos și responsabil, nicidecum pentru separare.

,,Reforma va fi realizată prin intrarea în vigoare a unui nou act legislativ care va crea un cadru pentru punerea în aplicare a măsurilor (inclusiv, de exemplu, consiliere și sprijin pentru părinți și copii, centre de zi pentru copiii expuși riscului de separare de părinți, centre de zi pentru copiii cu dizabilități) astfel încât să se prevină în mod eficace separarea copilului de familie și sprijinirea familiei în ceea ce privește creșterea și îngrijirea copilului expus riscului de separare”, conform documentului care prezintă motivele unui astfel de proiect de lege. 

Concluzie

Afirmațiile lui Ninel Peia sunt false.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.