Tænketank i opråb til politikere: Sæt tidsbegrænsning på børns adgang til sociale medier

Kulturministeren er åben overfor idéen om at lave en tidsbegrænset standard-funktion på sociale medier.

En stor del af vores liv foregår på sociale medier styret af techgiganterne, hvor du og jeg ikke har indsigt i algoritmerne. Den tid skal til at være forbi, siger kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M).

Madtips, dansevideoer og TikTok-challenges.

Du kan nærmest scrolle i uendelighed, når først du har overgivet dig til underholdningen på sociale medier som TikTok og Facebook.

Men der bør være grænser for, hvor lang tid børn og unge må bruge på den type platfome. Og så bør de sociale medier være bedre til at håndhæve aldersgrænsen.

Det mener de i Nordisk Tænketank for Tech og Demokrati, som har fået til opgave at komme med anbefalinger til det nordiske ministerråd om, hvordan vi passer på den offentlige samtale online.

- Der kommer flere og flere forskningsresultater, der viser, at børn, der bruger meget lang tid på de sociale medier, mistrives. Og det er der desværre flere og flere, der gør, siger Tobias Bornakke, der er formand for Nordisk Tænketank for Tech og Demokrati.

- Vi kan se, at børn har svært ved at styre tiden. Og så oplever vi desværre også, at de kan blive præsenteret for indhold, der er voldsomt, fortsætter han.

Derfor anbefaler de i Nordisk Tænketank for Tech og Demokrati, at der bliver lavet en standard-funktion, som sørger for, at når et barn opretter en konto på et givet socialt medie, så har de som udgangspunkt kun adgang til mediet i et tidsbegrænset omfang.

Det kan for eksempel være en time om dagen, mener Tobias Bornakke:

- Hvis barnet så vil være på i længere tid, og forældrene er enige, så kan de gå ind og skrue op for tiden.

Samtidig bør der, ifølge tænketanken, indføres en effektiv måde at verificere alderen på. For eksempel ved hjælp af kunstig intelligens.

’Ikke forældrenes ansvar’

Anbefalingerne er en del af i alt 11 bud på, hvordan vi passer bedre på samtalen online, som tænketanken i dag lancerer. De spænder bredt fra, hvordan vi fjerner skadeligt indhold til, hvordan vi faktatjekker indhold genereret af kunstig intelligens.

Og anbefalingerne skal tages op på politisk niveau, mener Tobias Bornakke. Der sker nemlig ikke nok, hvis vi overlader løsningerne til techfirmaerne selv.

- Vi har prøvet med den venlige metode i mange år, hvor techfirmaerne selv skulle finde ud af det. Og vi må bare konstatere, at det ikke sker, siger han.

Og når det handler om børns forbrug af sociale medier, bør ansvaret heller ikke ligge hos forældrene.

- Forældrene kan altid gå ind og sige, at lille Jens gerne må være fem timer på TikTok. Men vi lægger op til at sætte nogle grænser op, hvor vi for eksempel starter med en time. På den måde er det ikke forældrenes ansvar at sætte det ned fra starten, siger Tobias Bornakke.

Kan du forstå, hvis nogle børn og unge tænker, at du ikke skal bestemme, at de kun skal være en time på deres telefon?

- Det kan jeg godt. Men vi oplever faktisk også børn og unge, som, når vi interviewer dem, giver udtryk for, at det er et problem, og de mistrives under den frihed, de har i dag, siger Tobias Bornakke.

Kulturminister vil have opgør med techgiganterne

Den tredje maj skal de nordiske kulturministre debattere forslagene til et møde. Herfra skal der så køre en politisk proces om, hvilke af anbefalingerne der skal føres ud i livet.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) roser arbejdet fra tænketanken og er enig i, at vi bør få et opgør med techgiganterne.

- Sociale medier og techgiganterne har indtil videre behandlet vores unge mennesker og os andre, som om vi levede i det vilde vesten. En stor del af vores liv foregår på sociale medier styret af techgiganterne, hvor du og jeg ikke har indsigt i algoritmerne. Den tid skal til at være forbi, siger han.

Techgiganternes forretningsmodel er jo at få os til at bruge så meget tid som muligt på de sociale medier. At få børn til kun at være en time trækker jo i den anden retning. Er du sikker på, at de overhovedet vil gå med til det her?

- Er du 11 år og får fat i hvilken som helst smartphone, så kan du blive eksponeret for pornografi og ekstremisme, uden at der er en algoritme, der stopper det. Derfor er det et godt skridt, at nogle sociale medier er begyndt på at give forældre bedre kontrol. Men det er langt fra nok, siger Jakob Engel-Schmidt.

Han foreslår også at indføre en effektiv aldersverificering. Men han mener, det vil være smartere at gøre det på EU-niveau.

- EU har jo lavet den digitale service-act. Og i stedet for, at vi i Danmark og i norden udvikler vores egen aldersverifikation, så kan det være, man skulle gøre det europæisk. Det vil jeg presse på for, siger Jakob Engel-Schmidt.

Nogle sociale medier er begyndt at lade forældrene kontrollere mere. Blandt andre har TikTok netop lanceret nye funktioner, der blandt andet begrænser børns adgang til 60 minutter om dagen. Funktionen er dog blevet kritiseret for at være nemt at omgås.

Hør 12-årige Thea fortælle om mobilforbud i skolen i nyhedspodcasten Tiden: