Regiunea transnistreana nu va face apel pentru anexare la Federatia Rusa sustine seful serviciilor de informatii militare ucrainene, Kirilo Budanov. Secretarul general adjunct al NATO sustine ca mai degraba se va face un anunt despre anumite acorduri comerciale ilegale intre Rusia si regiune. Autoritatile de la Chisinau afirma ca nu au informatii ca ar putea avea loc vreo incercare de destabilizere in regiune.

Publicat:26.02.2024, 17:18

Potrivit seful Serviciului de informatii militare al Ucrainei informatia precum ca autoritatile separatiste de la Tiraspol ar putea cere anexarea regiunii transnistrene la Federatia Rusa face parte dintr-o „campanie deliberata de dezinformare care are ca scop destabilizarea situatiei din regiune.”

Kirilo BUDANOV, SEFUL SERVICIILOR DE INFORMATII DIN URAINA:  „Pe data de 28 nimeni nu va adera la Federatia Rusia.”

Si presedintel Volodimir Zelenski s-a aratat sceptic referitor la posibilitatea ca astfel de actiuni sa se intampla la Tiraspol, fiind intrebat de un jurnalist de la Bucuresti daca Ucraina va oferi Republicii Moldova sprijin militar in cazul in care Tiraspolul va cere Rusiei anexarea regiunii transnistrene.

Volodimir ZELENSKY, PRESEDINTELE UCRAINEI:  „Moldova nu s-a adresat cu niciun fel de astfel de adresare. Si eu nu sunt sigur ca reprezentantii regiunii tarsnistrene vor recurge la acest pas, va spun sincer. Eu nu sunt sigur de asta, avand in vedere informatiile pe care le detin.”

Secretarul general adjunct al NATO a declarat ca un referendum la care s-a pus aceasta problema in regiunea a avut deja loc in 2006 si nu a produs niciun rezultat, mai ales ca este considerat ilegal din punct de vedere international.

Mircea GEOANA, SECRETARUL GENERAL ADJUNCT AL NATO:  „Ceea ce inteleg ca se va intampla va fi mai degraba anuntul unor noi acorduri comerciale intre Rusia si Transnistria, care si ele sunt ilegale, dar referendumul deja s-a produs acum cativa ani de zile. - Dar NATO ar putea avea o reactie la asa ceva? - Evident vom condamna si vom continua sa sustinem Moldova pentru ca Moldova are un rol foarte important.”

Si Instititului pentru Studiul Razboiului,  scrie ca este putin probabil ca in acest moment sa fie lansata o cerere de anexare a regiunii. Potrivit analistilor probabil ca Congresul Deputatilor din regiune fie va cere sa fie initiat un nou referendum pentru a solicita anexarea de catre Rusia, fie se va propune sau va cere masuri cu privire la referendumul din 2006 pe care l-a organizat deja. Putin va saluta probabil orice actiuni intreprinse de congres desi s-ar putea sa nu actioneze la cererea de anexare imediata daca Congresul face o astfel de solicitare, scrie Insititul pentru Sutdiul Razboiului.

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a convocat, pentru data de 28 februarie curent, asa-zisul congres al „deputatilor de toate nivelurile” din stanga Nistrului. 

La scurt timp, un activist din regiune a declarat ca la acest eveniment se va solicita alipirea Transnistriei la Federatia Rusa, iar informatia a fost preluata activ de presa internationala. Biroul Politici de Reintegrare a subliniat ca in prezent nu ar exista semne ca Tiraspolul urmareste escaladarea situatiei.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.