Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsPolitiek

Conner Rousseau voelt zich ‘niet in België’ in Molenbeek: ophef na uitspraken Vooruit-voorzitter

Conner Rousseau in ‘Humo’: 'Ik vind dat élk kind naar de opvang moet.'Beeld BELGA

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau is nog niet bekomen van The Masked Singer of alweer ontstaat er ophef rond enkele uitspraken die de 29-jarige politicus deed in een interview met Humo. Catherine Moureaux (PS), burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek, reageert scherp: ‘Het is bashing en een vorm van racisme, dat maakt me ongerust.’

, en

‘Conner Rousseau: ‘Als ik door Molenbeek rijd, voel ik me ook niet in België’’, zo luidt de titel van het Humo-interview. Het is zijn antwoord wanneer de journalist het over de Franse verkiezingen heeft en vermeldt dat veel Fransen het gevoel willen hebben dat ze in hun eigen land wonen. 

“Een felle titel om meer oplages te verkopen, wat ik Humo ook toewens”, zegt Rousseau daarover in De ochtend op Radio 1. Het hele verhaal achter die uitspraak is volgens de politicus dat hij pleit voor ‘een goede sociale mix’. “Want als je in een regio zit waar je bijna alleen Arabisch praat, of niet voldoende de voertaal van de regio, dan stimuleer je kinderen ook niet om de voertaal te leren”, zegt Rousseau. En dat is volgens hem vooral problematisch voor de kinderen zelf. “Je kan niet super zijn op school of alle kansen opeisen op de arbeidsmarkt als je de taal niet spreekt.”

In het Humo-interview heeft de voorzitter het ook nog over de aanhoudende druk op de kinderopvang en vindt hij dat daar dringend bijsturing nodig is. In dezelfde adem pleit Rousseau voor een verplichte kinderopvang: “Een crèche kan een motor zijn voor gelijke kansen en integratie: ik vind dat élk kind naar de opvang moet.” Kinderopvang moet meer gezien worden als een voorbereiding op het onderwijs, redeneert hij. De inspiratie hiervoor komt van het Deense model, waarbij anderstalige ouders uit bepaalde wijken hun kinderen vanaf 1 jaar verplicht naar de crèche sturen en zelf taallessen moeten volgen. 

‘Woede en walging’

Op Radio 1 benadrukt de Vooruit-voorzitter nog dat hij en zijn mandatarissen het interview goed hebben nagelezen, en ook goedgekeurd, maar niets te beslissen hadden over de titel. Toch komen enkele uitspraken, vooral die over Molenbeek, hem nu duur te staan.

Zo reageerde burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek Catherine Moureaux bij De Morgen met ‘woede en walging’ op de uitspraak over haar gemeente. “We zijn nog maar net klaar met het pijnlijke debat over extreem-rechts in Frankrijk en we zien dat die extreemrechtse ideeën terrein winnen. Het is bijzonder schadelijk dat Vlaams links zich op zo’n manier op Molenbeek en Brussel gooit, in het zog van extreemrechts.” Volgens Moureaux is Rousseau ook nog nooit in Sint-Jans-Molenbeek geweest, maar ze nodigt hem uit om te komen kijken hoe mensen er samenleven. 

“Het is bashing en een vorm van racisme en dat maakt me ongerust. Ik ondersteun ten volle dat je een van de landstalen moet spreken om tot samenleven te komen, maar zijn reductionistische kijk op mijn gemeente kwetst en geeft voeding aan extreem-rechts”, aldus de burgemeester.

‘Laat me niet lachen’

Ook op Twitter gaat het er hard aan toe. “Wat Conner Rousseau vandaag in Humo zegt, is niet alleen beneden alle peil, het is ook pertinent onjuist. Taalcursussen en inburgering zijn gratis in Brussel”, schrijft Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V).

Twitter bericht wordt geladen...

Kritiek komt er ook van Jef Van Damme, schepen voor Vooruit in Molenbeek. “Zeer misplaatste opmerking van Conner Rousseau. Molenbeek is evenzeer België als Sint-Niklaas. Hij kan volgende keer uitstappen als hij hier doorrijdt. Ik leid hem met plezier rond in het jaar 2022”, luidt het.

Bij zusterpartij PS vallen de uitspraken evenmin in goede aarde. “De uitspraken zijn onaanvaardbaar, stigmatiserend en xenofoob”, zegt Kamerfractieleider en voorzitter van de Brusselse PS-federatie, Ahmed Laaouej. “Brussel is een kosmopolitische regio met wijken met een rijke diversiteit onder de bevolking. Die verdient beter dan misprijzen op het niveau van toogpraat. Betreurenswaardig en ondraaglijk.”

Kamerlid Theo Francken (N-VA) reageert schamper. “De socialisten stemmen al jaren tegen strengere migratiewetgeving. De socialisten veroverden het liberale Brussel enkel dankzij de massamigratie waarvan ze zelf zo voorstander waren en zijn. De PS-familie Moureaux bestuurt al decennialang Molenbeek. Laat me niet lachen”, tweet hij. 

Twitter bericht wordt geladen...

Al vindt Rousseau ook steun op sociale media. Zo is Zuhal Demir, Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme, het “zelden meer eens met de voorzitter van de socialisten”. Demir schrijft op Facebook dat de Vooruit-voorzitter een ‘gevoelige snaar’ heeft geraakt die velen liever onaangeroerd laten: “Onze taal spreken en werken.” 

De minister is het volmondig eens dat taalkennis “de grootste emancipatorische troef” is die je iemand kunt geven. “Het is die troef die mij en velen van mijn generatie vormden tot wie we vandaag zijn. En het is bovenal de sleutel tot werk.” Ze voegt er wel nog aan toe dat zijn uitspraak niet spoort met het beleid van de socialisten in steden als Genk en Gent.